Tuesday, 22 July 2014

RESEPI PUDING TRIFLE STRAWBERRY

Nak kongsi resepi Puding Trifle paling mudah khas untuk wanita-wanita yang tak berapa rajin ke dapur macam aku...hehe =)

BAHAN-BAHAN:

Layer 1 : KEK GULUNG PERASA STRAWBERRY

Layer 2 : 

1 TIN SUSU IDEAL + 1 TIN AIR
4 SUDU TEPUNG BIRD'S CUSTARD
4 SUDU GULA
4 BIJI BUAH STRAWBERRY & 1 BIJI BUAH KIWI

Layer 3 :

1 KOTAK JELY KRISTAL PERASA STRAWBERRY
400ML AIR


CARA BUAT :

LAYER PERTAMA

Potong dan susun kek gulung rapat-rapat, jangan ada lubang-lubang taw. Tekan dengan susun bagi mampat.

Untuk satu adunan resepi yang aku bagi ni akan dapat 1 bekas dan 2 cawan comel cam dalam gambar kat bawah nie k =)




LAYER KE-2

Campur 4 SUDU TEPUNG BIRD'S CUSTARD, 1 TIN SUSU IDEAL + 1 TIN AIR & 4 SUDU GULA. Gaul dan kacau sampai sebati, pastu baru didihkan atas api. Jangan pulak ko tuang semua benda-benda ni atas api, nanti jadik berketul-ketul. Masa dah kat atas api jangan benti kacau sampai jadik likat, berat dan meletup-letup.


Kemudian tuang atas lapisan kek lapis.



Taburkan buah-buahan yang dah dipotong dadu, ikut korang la nak buah banyak mana. Aku juz tabur 4 biji strawberry & 1 biji kiwi je.




  LAYER KE-3

Campurkan 1 KOTAK JELY KRISTAL PERASA STRAWBERRY & 400ML AIR. Kacau sampai sebati, pastu baru didihkan atas api.


Tuang jelly sampai semua buah tenggelam. Biar dulu dalam 10 minit baru letak dalam peti ais.


Yang nie aku saje je letak dalam cawan biar senang nak makan. Capai sudu terus ngapppp =)


No comments:

Post a Comment